Програмата на културните събития  в Австрия през летния сезон вече

...
Програмата на културните събития  в Австрия през летния сезон вече
Коментари Харесай

500 часа класическа музика в лятната програма на австрийската обществена телевизия и радио



Програмата на културните събития  в Австрия през летния сезон към този момент стартира и по традиция впечатлява със своето многообразие, включващо музикални и театрални фестивали, както и огромни като организация независими церемония концерти на подиуми под намерено небе. За феновете на класическата музика, които нямат опция да посетят персонално пожеланото от тях събитие, австрийската държавна телевизия ORF също е подготвила своята лятна програмна скица със незабравим брой директни предавания на концерти,  оперни и оперетни спектакли от настоящия афиш  на австрийските летни музикални фестивали.

Своеобразно начало сложи излъченият непосредствено от ORF величествен церемония концерт с присъединяване на Виенската филхармония на открита сцена в красивия бароков парк на двореца Шьонбрун. Концертът е годишен и се организира за 15 следващ път под надпис „ Концерт в лятна нощ “. Тази година на пулта застана съветският диригент Валерий Гергиев, а  солист беше международната оперна звезда Анна Нетребко. Този концерт се организира обичайно с безвъзмезден вход, а неговата цел е разпространение на  класическата музика. Съществен принос към тази идея има и австрийската социална телевизия ORF, която от 15 години непроменяемо предава непосредствено събитието от сцената измежду императорските градини на палата Шьонбрун. По публични данни тази година концертът е  бил посетен в парка от 120 000 души, а 762 000  са наблюдавали директното лъчение на австрийската телевизия ORF, което слага самобитен връх на зрителски интерес. Своето удивление от културната политика на ORF изрази и самият диригент на концерта Валерий Гергиев. По време на конференция преди събитието, той се обърна към шефа на австрийската държавна телевизия  с думите: „ Сътрудничеството  сред австрийската телевизия и Виенската филхармония е образец по какъв начин би трябвало да действа едно същинско, прелестно партньорство на всички равнища, с всички нужни детайли. Не е скрито, че даже огромни телевизионни канали в днешния медиен свят не смятат класическата музика за собствен приоритет, само че австрийската ORF го прави и това е значителната разлика! “

В удостоверение на тази констатация и думите на маестро Валерий Гергиев  е официалната  информация и статистика  на австрийската държавна телевизия, съгласно които в програмната скица на лятото  на 2018 година са планувани над  500 часа, в които да  бъдат предавани директно  концерти, оперни и оперетни спектакли, както и особено снимани репортажи от летните фестивали.  От тези часове  200 са ефирен ефир, а 300 часа са радио ефир. Телевизионните предавания на театрални продукции през лятото на 2018 година ще бъдат 50 на брой.  Сред тях се отличават  директните излъчвания на две оперни премиери  от фестивала в Залцбург през август тази година – на „ Вълшебната флейта “ от Моцарт и „ Саломе “ от Рихард Щраус. Ще бъде излъчена и постановката на „ Графиня Марица “ от Имре Калман от  оперетния фестивал Мьорбиш, който се организира на ефектната открита сцена, издигната на красивото езеро Neusiedler See в австрийската област Бургенланд. На запис в телевизионния ефир ORF ще бъде излъчена и оперетата „ Царицата на чардаша “ от Имре Калман – режисура от репертоара на Фолксопер, както и запис на 4 спектакъла  на  Виенската Щатсопер  от афиша на сезон 2017/  2018, а точно „ Симон Боканегра “, „ Риголето “ и  „ Травиата “ от Джузепе Верди, както и „ Вълшебният стрелец “ от Карл Мария декор Вебер. Австрийската телевизия ще излъчи на 15 юли и обичайна оперна церемония „ Класика под звездите “ с присъединяване на световноизвестното мецосопрано Елина Гаранча. Този церемония концерт се организира на открита сцена, издигната в абатство Гьотвайг, което е част от Бенедиктинския медал и се намира в региона Долна Австрия. Оперетата „ Веселата вдовица “ от летния плакат на театъра в Баден също ще  бъде излъчена от ORF, а постановката е отдадена на 70-годишнината от гибелта на композитора Франц Лехар. Ще бъдат излъчени и огромен брой матинета, както и концерти от програмата на фестивала в Графенег, в това число и непосредствено предаване от осъществяването на  „ Военен реквием “ от Бритън на 17 август. На 26 август австрийската държавна телевизия ще излъчи запис от спектакълана рядко изпълняваната опера „ Ермионе “ от Джоакино Росини, чиято режисура ще се играе в границите на тазгодишния летен фестивал Tiroler Festspielen Erl, а централната партия ще бъде изпълнена от забележителното българско сопрано Мария Радоева. Тематичен акцент в лятната програмна скица на австрийската социална телевизия е подложен и на 100-годишнината от рождението на гениалния американски композитор, диригент и педагог  Ленард Бърнстейн, която ще бъде празнувана на 25 август. Австрийската стратегия ORF2 ще излъчи през август документални филми за създателя, както и запис от именитото концертно осъществяване на симфонията-кантата „ Песен за земята “  от Густав Малер, състояло се през 1972 година в Тел Авив под диригентството на Ленард Бърнстейн.

Анонсирайки политиката на австрийската социална телевизия и радио, шефът Александър Врабец  разгласи, че  годишно ORF инвестира  към 100 милиона евро  в своята културна стратегия. Интересни данни от статистиката  демонстрират, че  профилираният ефирен канал за просвета ORF III достига  ежедневно до 700 000 фенове в ефир.  Обществената радио стратегия за просвета Ö1 осъществява  годишно повече от 150  директни предавания на концерти  и спектакли, както и постоянно предава концерти на радио-симфоничния оркестър към ORF.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР